Γεια σας, εδώ θα βρείτε ότι ΝΕΑ πέφτουν στην αντίληψή μου και έχουν σχέση με τη γελοιογραφία και το κόμικ. μπορείτε να συμμετέχετε και εσείς... συμπληρώνοντας την φόρμα δίπλα
ΓΙΑ ΜΕΓΕΝΘΥΣΗ -CLICK- ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ.

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Can you learn an old dog NEWSPEAK?

Δύο γελοιογράφοι , ο Τάσος Αναστασίου, ο Σπύρος Δερβενιώτης και ένα Λεξικό από το Facebook, ( το Λεξικό Ελληνικής Νεογλώσσας ) παρουσιάζουν ένα επίκαιρο δείγμα της δουλειάς τους στον πολυχώρο “Απλίκα”, από τις 22 Νοεμβρίου.
Η έκθεση με τίτλο NEWSPEAK είναι αποτέλεσμα των εξασκημένων αντανακλαστικών των δημιουργών της στην  πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα μας , όπως αυτή διαμορφώνεται στην εποχή των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης. Κάτι λιγότερο από διαφημιστικό slogan κομματικού ενθουσιασμού της δεκαετίας του ’80 και πολλά περισσότερα από το χαλί της ευμάρειας της δεκαετίας του ’90, που από κάτω κρύβει κανείς  ό,τι χρειάζεται να εξαφανιστεί, ο σύγχρονος πολιτικός λόγος επανεφευρίσκει νέες ερμηνείες για παλιές λέξεις.

Η νεογλώσσα είναι ένα όπλο φανερά επιθετικής παρα-λογικής, η νέας κοπής σκούπα για τις άλλοτε αυτονόητες αλήθειες.

Με τα ίδια της τα όπλα, τόσο το Λεξικό, (π.χ. «Εκλογές: Εμπρηστικός μηχανισμός που απειλεί τα θεμέλια της δημοκρατίας»), όσο και τα δύο αναγνωρίσιμα «σάρωθρα» των Δερβενιώτη και Αναστασίου, επαναπροσδιορίζουν και υπονομεύουν εκ των έσω και με χιούμορ την πολιτική  ορολογία, σηκώνοντας το χαλάκι κάτω από τραπέζι και φωνάζοντας αυτό που οι περισσότεροι δεν τολμούμε να αρθρώσουμε: Σε αυτή τη χώρα, ο βασιλιάς είναι γυμνός στο σαλόνι μας και οι υπήκοοι σταθερά φτωχοί. Σε λέξεις.



aRTistokratissa
Print Giclée Store

Receive The Latest Posts Directly To Your Email - It's Free: Enter Your Email And Click Submit