Γεια σας, εδώ θα βρείτε ότι ΝΕΑ πέφτουν στην αντίληψή μου και έχουν σχέση με τη γελοιογραφία και το κόμικ. μπορείτε να συμμετέχετε και εσείς... συμπληρώνοντας την φόρμα δίπλα
ΓΙΑ ΜΕΓΕΝΘΥΣΗ -CLICK- ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ.

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

….νότιοι μέτριοι, ενισχυόμενοι…Ευρωπαϊκοί άνεμοι

.νότιοι μέτριοι, ενισχυόμενοι…Ευρωπαϊκοί άνεμοι
Τον προηγούμενο μήνα έγιναν δύο σημαντικές για τους Ελληνες γελοιογράφους εκδηλώσεις.
Ραβέννα
Στις 8 Οκτώβρη, το ετήσιο φεστιβάλ ΚΟΜΙΚΑΖΕΝ στη Ραβέννα της Ιταλίας, αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος του στην ελληνική κρίση, όπως αυτή παρουσιάζεται στα ολοσέλιδα κόμικ, 54 ελλήνων δημιουργών.Την ιδέα και πραγματοποίηση αυτής της συλλογής με τίτλο «η ημέρα της κρίσης» είχε το «καρέ καρέ» της Εφ.Συν.
Το ΚΟΜΙΚΑΖΕΝ στη Ραβέννα, εκτός από την έκθεση, έκανε προηγουμένως και την μετάφραση στα Ιταλικά όλων αυτών των κόμικς και τα έκδοσε σ’ένα εξαιρετικό άλμπουμ.
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος της Ραβέννας που χρηματοδοτεί και φιλοξενεί στις αίθουσές του το φεστιβάλ κάθε χρόνο, φέτος αρνήθηκε συμμετοχή. Οι διοργανωτές, μια πολιτιστική κίνηση νέων ανθρώπων, το πραγματοποίησαν με δικά τους μέσα και μάλιστα κάλεσαν να συζητήσουν με το κοινό και φιλοξένησαν δημιουργούς απ’ όλον τον κόσμο. Απο την Ελλάδα, τον Σολούπ ,που μέσα από το Αϊβαλί του παρουσίασε την εικόνα της βίαιης προσφυγιάς, τον Κουκκουλά που ήταν η ψυχή της «ημέρας της κρίσης», και μένα.
Αμαντόρα
Η δεύτερη εκδήλωση έγινε στις 23 οκτώβρη στην Αμαντόρα, πόλη προάστεια της Λισαβόνας, και θα έχει διάρκεια τρείς εβδομάδες.
Το ετήσιο ομώνυμο Φεστιβάλ κόμικς που καλύπτεται από τον τοπικό Δήμο είναι πολύ μεγάλη οργάνωση. Αλλά είτε μεγάλα είτε μικρά τα φεστιβάλ χρειάζονται ψυχωμένους οργανωτές . Στη Ραβέννα ήταν η Electra Stamboulis, ελληνικής καταγωγής. Στην Αμαντόρα είναι ο Osvaldo Macedo με πλούσια εμπειρία σε οργάνωση Φεστιβάλ, όπως το Porto Cartoon.
Ο Οσβάλντο, μπροστά στην απροθυμία του Δήμου να περιλάβει την έκθεση «ΟΧΙ» των Ελλήνων δημιουργών στο Φεστιβάλ Κομικ ,έστησε την έκθεσή μας με δικά του μέσα, σε Δημοτικό πολιτιστικό χώρο σε άλλο σημείο της πόλης, μαζί με καρικατούρες ενός Πορτογάλου και ενός Ισπανού Γελοιογράφων..Μιά έκθεση άψογη από κάθε άποψη.
Εχω εντυπωσιαστεί από την ενημέρωση που είχαν για τα Ελληνικά πράμματα τόσο στην Πορτογαλία όσο και προηγουμένως στη Ραβέννα, τουλάχιστον στο περιβάλλον των Φεστιβάλ. Και κυρίως η απήχηση που έχει πάνω τους το ελληνικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.
Το Φεστιβάλ της Αμαντόρα θυμίζει κάπως το παληό εδώ, της ΒΑΒΕΛ. Στο Αρχιτεκτονικά διαμορφωμένο Γυμναστήριο της πόλης, σε ένα κεντρικό σαλόνι με τα βιβλιοπωλεία κόμικς γύρω γύρω και στο μέσο ένα περίπτερο για υπογραφές των δημιουργών. Στο χώρο πίσω από τα βιβλιοπωλεία οι εκθέσεις των τιμώμενων κομιξάδων. Στο κάτω όροφο, το τεράστιο Πάρκιγκ της πόλης, διαμορφωμένο σε απέραντη βιβλιοθήκη ανάγνωσης των κόμικ, που μπορούσε κανείς να αγοράσει επάνω.Γύρω γύρω ατομικοί χώροι έκθεσης για τους συμμετέχοντες κομίστες, και στον κεντρικό μεγάλο χώρο δραστηριότητες για παιδιά. Να σημειωθεί ότι η τοπική δραστηριότητα στα κόμικ λειτουργεί όλον τον χρόνο κάθε βδομάδα.
Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και η αντιπολεμική παράσταση “Putain de Guerre”, στο θεατράκι της πόλης με προβολή κόμικ του Jaques Tardi, με αφήγηση του ίδιου, και τραγούδια αντίστοιχα από την Domminique Grange,σύντροφό του με τη συνοδεία γαλλλικού συγκροτήματος. Εντυπωσιακή η λειτουργεία του κόμικ σε polymedia.
Και όλ’αυτά με εκτενή παρουσίαση στον μεγάλο Τύπο της Λισαβόνας , με πολυσέλιδες συνεντεύξεις στο «Diario de noticias».
Γιάννης Ιωάννου


Osvaldo Macedo και Ιωάννου στα εγκαίνια του ΟΧΙ

Μιχαηλίδης (καθηγητής ΑΠΘ), Κουκκουλάς, Σολούπ, στο ξενοδοχείο


Η έκθεση του ΟΧΙ


αναγνωστήριο Κόμικ,


Ατομικές αίθουσες κομικς, γύρω απο το αναγνωστήριο


το στρογγυλό α-τραπέζι  Δεξιά η Electra Stamboulis, διοργανώτρια


Το Πολιτιστικό κέντρο της έκθεσης του ΟΧΙ


κεντρικό σαλόνι Φεστιβάλ


απο την παράσταση, Tardi a Putain de Guerre


η Ιταλική εκδοση της ΗΜΕΡΑΣ της ΚΡΙΣΗΣ


Print Giclée Store

Receive The Latest Posts Directly To Your Email - It's Free: Enter Your Email And Click Submit